WMW - Zadar

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Kaos na hitnoj pomoći: Medicinske sestre posjeli za volan i natjerali ih da jure

 

kaos na hitnojDobro upućeni stanje u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu nazivaju kaotičnim. Upozoravaju da su medicinske sestre dovedene u užasan položaj, jer su preko noći pretvorene u vozače. Nažalost, to nije jedini problem.

Zavod za hitnu medicinu Zadarske županije, samostalna ustanova kroz koju je prije tri godine reorganizirana služba za hitnu pomoć, uskoro će dobiti novog ravnatelja. Nakon smjene bivše ravnateljice prvo mjesto Zavoda preuzet će netko od sedam prijavljenih kandidata, no, onoga tko će zajesti u tu vruću fotelju čeka niz problema koje si jedna zdravstvena ustanova takvog tipa, dakle, hitna služba sigurno ne smije priuštiti. 

Stanje u Zavodu danas posljedica je nedovoljno dobro postavljenog sustava u samom startu, počevši od toga da se ustanova osnivala na brzinu kako bi se opravdala sredstva, kažu sugovornici iz Zavoda za Slobodnu Dalmaciju. 

Drugi je problem nametnuo sam sustav raspodjelom timova: reorganizacijom nekadašnje hitne pomoći, ekipe su sada podijeljene u takozovane Timove 1, koje čine liječnik specijalist hitne medicinske pomoći, medicinska sestra i tehničar dok su Timovi 2 bez liječnika, s medicinskom sestrom i tehničar(ka) od kojih jedno od njih vozi vozilo hitne pomoći na intervenciju. 

'One nisu profesionalni vozači i ne smiju na cestu'

"Upravo u tome i jest dio problema. Medicinske sestre dovedene su u užasan položaj, te su žene preko noći pretvorene u vozače i postavljene za volan kombija koji imaju snagu i do 150 'konja'. One nisu profesionalni vozači niti su se za to školovale, ta vozila 'debelo' su iznad njihove vozačke dozvole i pitanje je smiju li s njima uopće na cestu. 

Sve se zataškava

Zamislite kako je tim ženama i pod kojim su stresom kad voze i moraju žuriti kroz gužvu pod rotirkom u vozilu za koji su im organizirali nekakvu obuku na poligonu i pustili ih na cestu. Koliko znam, jedno su vrijeme imale čak i naputak da stalno pale plavo svjetlo kako bi bilo što manje prometnih. To se dogodilo nakon što je zaredalo nekoliko 'totalki' nakon kojih su vozila bila potpuno neupotrebljiva", kaže jedan djelatnik Zavoda koji je želio ostati anoniman jer se boji za svoj posao. Kaže da se sve zataškava, kako bi se pred osnivačem, a to je Zadarska županija, mogu pokazati kako je služba pozitivno poslovala, - i to u plusu. 

Prizor u dvorištu jednog zadarskog ovlaštenog servisa, gdje se vide razbijena vozila hitne prepoznatljive žute boje kako čekaju na popravak s vidnim oštećenjima iz prometne nesreće, slika je koju se tamo može zateći gotovo svaki tjedan, govori izvor splitskog dnevnog lista iz Zavoda. Prema njegovim riječima, problem nije samo što su medicinske setre prisilili da budu vozači Hitne pomoći, već i činjenica što su profesionalne vozače, koji su većinom prebačeni u sanitetski prijevoz, zamijenili mladi i neiskusni ljudi. 

Reogranizacija prizvela kaos

Njegove riječi potvrdio je Ivan Gašpar, sindikalni povjerenik vozača saniteta u Domu zdravlja koji je nekad i sam radio kao vozač Hitne. Sindikalac kaže da je reogranizacija proizvela kaos, a da u ovoj priči nitko ništa ne pita ni djelatnike ni pacijente. 

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
453640