WMW - Zadar

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

BRICS zlatna valuta - logičan slijed gomilanja zlatnih rezervi - uništiti će petro-dolar

BRICS zlatna valutaOd prijedloga do realizacije BRICS Banke nije prošlo mnogo. Prvi put su zemlje skupine BRICS o tome javno progovorile 27. 0žujka 2013. na summitu skupine u Durbanu (Južna Afrika). Potom su na marginama summita G20 u St. Petersburgu 2013. godine nastavljene konzultacije, da bi sve gotovo bilo spremno u srpnju ove godine na summitu skupine BRICS koji se održao u Brazilu. Kako se nije znalo hoće li brazilska predsjednica Dilma Rousseff ostati na vlasti, ostali partneri iz skupine su pričekali predsjedničke izbore, na kojima je, bez obzira na svesrdnu pomoć Washingtona Marini Silvi i AECI Neves (konzervativca kojega je Marina Silva kao istinska "ljevičarka" podržala u drugom krugu), ipak pobjedila predsjednica Rousseff. Nakon toga su se čelnici pet zemalja okupili na sumitu G20 u Brisbaneu u Australiji, gdje su sklopili konačni dogovor oko BRICS Banke i vlastitog Fonda monetarnih rezervi, te uz MMF i Svjetsku banku stvorili paralelni globalni financijski sustav.

Još jedan udarac MMF-u i Svjetskoj banci stiže iz Latinske Amerike, gdje su se sve zemlje UNASUR-a složile i one osnuju vlastitu Banku Južne Amerike (Banco del Sur), unatoč činjenici da ideja o njenom osnivanju izvorno dolazi od strane pokojnog predsjednika Venezuele Huga Chaveza, što je velika pobjeda Bolivarskog saveza i skupine ALBA. Međutim, za sada je "Banco del Sur" još u povojima, ali su oko BRICS Banke stvari kristalno jasne, a pojašnjavaju i zašto u zemljama skupine nema panike zbog jačanja dolara, politike američkog FED-a ili pada cijena nafte.

Naime, kako to detaljno objašnjava analitičar Jairo Larotta za portal Aporrea, BRICS Banka namjerava izdati vlastitu monetu u zlatu čime će do temelja transformirati globalnu ekonomiju i povući potez za "šah-mat" američkom dolaru kao svjetskoj valuti.

Aktualna hiperprodukcija naftnog škriljevca i hidraulički "fracking" imaju veliki utjecaj na međunarodno tržište nafte i uzrok su pada cijena barela crnog zlata za više od 40% u roku od nekoliko tjedana.

Međutim, Jairo Larotta pojašnjava kako je jačanje američkog dolara zbog umjetnog pada cijena nafte "privremeno" i "neodrživo".

"Zemlje koje žele postići neovisnost od američke valute će morati uspostaviti novu valutu, a prva bi trebala biti BRICS zlatnik, valuta čija bi se vrijednost temeljila na vrijednosti monetarnog zlata - unce (Troy ounce). Na primjer, ako zemlje skupine BRICS zajedno uspostave zlatnu valutu od 1, oo BRICS, on bi mogao vrijediti desetinu unce ili 119,50 dolara (1 zlatna unca = 31,1034768 grama) ", piše Larotta.

Također će biti potrebno "pretvoriti vrijednost nafte u BRICS valutu i vrijednost barela procijeniti u odnosu na 1 BRICS (119,50 dolara), što bi značilo da će se nafta prodavati za BRICS zlato, a zemlje će tako postati neovisne o dolaru, funti ili euru ".

Zlato se oduvijek smatralo najvažnijom podrškom svih monetarnih sustava. Rezerve ovog metala u Americi su niže od onih bilo koje članice bloka zemalja koje čine BRICS Banku, iako Ime nominalno drži više od 8 000 tona američkog zlata, kao i tone zlata drugih zemalja, ali kada bi morao proizvoditi kovanice od desetine unce, pitanje je koliko bi uspio iskovati.

Primjena takve valute bi mogla dovesti do potpune neovisnosti skupine BRICS od manipulacija Federalnih rezervi SAD-a, Svjetske banke, MMF-a i Banke za međunarodna poravnanja.

Ovo za sada jest samo prijedlog koji je plod dubinske analize kretanja na tržištu nafte, zlata i svega onoga što su Kina i Rusija (među prvima) učinili u de-dolarizacija svijeta. Međutim, ako pogledamo ubrazno kupnju fizičkog zlata od strane upravo ovih zemalja, kao i stalne upite zemalja Europske unije da im Ime vrati zlato koje je u SAD-u desteljećima pohranjeno "zbog komunističke prijetnje", a koje nema već više od 20 godina, onda ideja o BRICS valuti u zlatu zvuči kao najlogičniji slijed događaja. Naravno, time bi se izvršio udar na petro-dolar, kojega bi američka administracija morala braniti pod svaku cijenu. Ne treba zaboraviti da bi Sjedinjene Države u tom sučeljavanju možda i preživjele, ali ne i zemlje koje su FED-u dali svoje zlato "na čuvanje".

U svakom slučaju, sudeći prema dosadašnjim iskustvima, treba pozorno pratiti tijek događaja oko ove zamisli. Podsjetimo da je "de-dolarizacija" prvi put spomenuta od strane kineskog partijskog analitičara u dva rijetka u državnom glasilu Xinhuanet krajem 2013., a danas Kina snažno ide u tom smjeru i sve više zemalja "uvlači" u bilateralnu trgovinu u nacionalnim valutama, pa tako i američke saveznike kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija, zemlje koje su otvorile svoja tržišta za trgovinu u kineskim Yuan. Rusija i ostale zemlje skupine BRICS čine isto.

Isti slučaj je i sa zlatom. Kina je tijekom 2012. kupovala skoro svo zlato na svjetskom tržištu, nastavila tijekom 2013., a ove godine primat u kupnji fizičkog zlata regiji Rusiji. Indija također posjeduje rezerve zlata oko 558 tona, koje i dalje uvećava, a Brazil i JAR zajedno imaju oko 200 tona, što s ruskim i kineskim rezervama (1150 tona i 1057 tona) čini takvu količinu zlata koje će se morati nekako iskoristiti. Teško je za povjerovati da su zemlje skupine BRICS ulagale toliko novca u fizičko zlato kako bi zaradile na špekulacijama oko njegove cijene. Stoga se nameće pitanje što će im uopće enormne količine zlata u trezorima državne riznice i što ako je Jairo Larotta u pravu i da nam slijedi BRICS zlatna valuta koja će obezvrijediti, ili barem prikazati pravu vrijednost američkog dolara, britanske funte, pa čak i eura?

Izvor: N. Babić Butković (voxblogspot.com)

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
453610